top of page
  • Skribentens bildLinda

Är övermogna bananer nyttiga?

Övermogna bananer hemma? Nu kanske du funderar över vad du ska göra med de bruna, mosiga frukterna och kanske kommer frågan upp: är övermogna bananer nyttiga? Jag ska försöka bena ut vad som händer när en banan mognar och hur bananen förändras från grön till brun.

Är övermogna bananer nyttiga?

När en banan blir övermogen sker flera förändringar


  • Färgförändring: Skalet blir mörkare och får fler bruna fläckar. Detta beror på att klorofyllen bryts ner och andra pigment blir mer framträdande.

  • Konsistensförändring: Fruktköttet blir mjukare och mer mosigt i konsistensen. Detta beror på att cellväggarna bryts ner.

  • Sötare smak: Stärkelsen i bananen omvandlas till sockerarter, vilket gör den sötare. En övermogen banan innehåller upp till 88% sockerarter jämfört med endast 7% i en grön banan.

  • Övermogna bananer är mer lättsmält: Den övermogna bananen blir lätare för kroppen att smälta tack vare omvandlingen av stärkelse till socker.

  • Högre halt av antioxidanter: Övermogna bananer innehåller högre halter av antioxidanter.

  • Ökad näringstäthet: Vissa näringsämnen, som vitamin C, vitamin B6 och magnesium, koncentreras när bananen mognar.


Vad är de största skillnaderna i smak mellan gröna och en övermogna bananer?


Vad är de största skillnaderna i smak mellan en grön och en övermogen banan

De största skillnaderna i smak mellan en grön och en övermogen banan är:


  • Sötma: Gröna bananer smakar mindre sött och mer stärkelserikt, nästan som potatis. Övermogna bananer är betydligt sötare eftersom stärkelsen har omvandlats till socker under mognadsprocessen.

  • Konsistens: Gröna bananer har en fastare, mer kompakt konsistens. Övermogna bananer är mjukare och mer mosiga i konsistensen.

  • Smak: Gröna bananer har en mildare, mer neutral smak. Övermogna bananer har en mer intensiv och komplex banansmak.

  • Beska: Gröna bananer kan ha en viss beska eller strävhet i smaken. Övermogna bananer saknar denna beska och har istället en rundare smakprofil.

  • Smältbarhet: Gröna bananer är svårare för kroppen att smälta och kan orsaka gasbildning. Övermogna bananer är lättsmälta och mer skonsamma för matsmältningen.


Hur kan man få en grön banan att mogna snabbare?


Så här kan man få en grön banan att mogna snabbare

Här är några effektiva sätt att få gröna bananer att mogna snabbare:


Papperspåsemetoden:

Lägg bananerna i en papperspåse tillsammans med ett moget äpple eller en mogen banan. Vik ihop påsen löst och låt stå i 1-2 dagar. Etylengas från den mogna frukten påskyndar mognadsprocessen.


Värme:

Placera bananerna på en varm plats, till exempel i ett soligt fönster eller nära ett värmeelement. Värmen påskyndar mognaden.


Låt bananerna sitta ihop för snabbare mognad:

Låt bananerna sitta ihop i klasen. De mognar snabbare tillsammans än om de separeras.


Ugnsmetoden:

För snabb mognad, lägg oöppnade bananer på en bakplåt och grädda i ugn på 150°C i 15-20 minuter tills skalet blir svart. Låt svalna innan användning. Detta sätt är bäst om du ska baka med bananerna.


Mikrovågsmetoden:

För omedelbar användning, stick hål i skalet med en gaffel och mikra i 30-sekundersintervaller tills bananen är mjuk. Observera att detta endast mjukar upp bananen utan att utveckla sötman.


Kom ihåg att ju grönare bananerna är från början, desto längre tid tar det för dem att mogna. De snabbaste metoderna (ugn och mikrovågsugn) är bäst lämpade för bakning, medan de långsammare metoderna ger en mer naturlig mognad och sötma och är bäst om du vill äta bananen som den är.


TIPS - godaste banankanan med bruna bananer

Har du ett gäng bruna bananer hemma kan jag varmt tips om min gudomliga banankaka som alltid gör succé!

Liknande inlägg

Visa alla

Komentáře


bottom of page